De KDV en BSO ruimtes bij de Korveltuin

Binnenruimte algemeen kinderdagverblijf

De groepsruimtes zijn gelegen in een ruim pand en met elkaar verbonden door een gang. In de gang hangen jashaken op kindhoogte en er staat een thema tafel. De thema tafel is ingericht met materialen die toepasselijk zijn voor het thema waar op dat moment mee gewerkt wordt.  Elk kind heeft een eigen haakje voor zijn jas en eventueel tas met verschoning kan boven op de kapstok geplaatst worden.

Inrichting

De inrichting van de groepsruimte is afgestemd op kinderen. De ruimtes zijn uitnodigend, veilig en functioneel. De ruimte biedt de kinderen mogelijkheid tot vrij spel gezamenlijk of individueel, het doen van een gezamenlijke activiteit aan tafel of in een kring. Bij de verticale groepen en peutergroep is er een sanitaire ruimte met twee peutertoiletten en op elke groep een commode waar de kinderen verschoond worden. De commode is in hoogte verstelbaar is. Voor de oudere kinderen wordt het trapje gebruikt. Dit gaat altijd onder begeleiding van de pedagogisch medewerker. In het gebouw bij de oudertoiletten zijn  eventueel nog 2 douches om kinderen uitgebreider te wassen. Op de groepen zijn slaapkamers gebouwd waar de kinderen kunnen slapen. Deze slaapkamers zijn tevens brandwerend.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=hIL-0QwXROQ[/embedyt]

 

Op de groepen staat een hoge tafel, waaraan leidsters en kinderen kunnen zitten om een activiteit te doen en er is een  tafel op kindhoogte aanwezig. Er is spelmateriaal dat gericht is op de zintuiglijke en motorische ontwikkeling, dat uitnodigt om te ontdekken en de motoriek te oefenen en er is materiaal om het dagelijks leven na te bootsen. De ruimtes bieden volop de mogelijkheid voor spel in verschillende hoeken en ondersteunen de kinderen zoveel mogelijk naar zelfstandigheid. Er zijn bijvoorbeeld open speelgoedkasten, zodat kinderen zelf speelgoed kunnen kiezen en opruimen. Het spelmateriaal is aangepast aan het ontwikkelingsniveau van de diverse leeftijdsgroepen. Er is ontwikkelingsmateriaal, creatief materiaal, materiaal dat fantasiespel aanmoedigt en constructiemateriaal. In de speelzaal zijn loopfietsjes en –auto’s. Deze worden alleen gebruikt tijdens het vrijspelen.

Groepsruimtes:

Er draaien bij de Korveltuin 6 groepen, 5 groepen voor het kinderdagverblijf en 1 groep buitenschoolse opvang.

Groepen kinderdagverblijf:

De Korveltuin biedt zowel horizontale groepen als verticale groepen. De Korveltuin heeft 3 horizontale groepen met kinderen van 0 tot 1,5 jaar met maximaal 12 kinderen per groep (Lavendel), een groep met 1,5 tot 3 jarigen met maximaal 12 kinderen (Narcis) en een groep met 3 tot 4 jarigen met maximaal 12 kinderen (Zonnebloem). Verder 2 verticale groepen met kinderen van 0 tot 4 jaar met maximaal 16 kinderen, waarvan maximaal 8 kinderen tot één jaar (Krokus en Tulp). De groep waarin het kind volgens contract geplaatst wordt, wordt de stamgroep genoemd.

Verticaal versus horizontale groep kinderdagverblijf:

Op een verticale groep zitten kinderen van alle leeftijden (0-4 jaar) en op een horizontale groep zitten kinderen met  leeftijden met maximaal 2 jaar verschil (0-2 jaar en 2-4 jaar). De meningen over de verschillende groepen zijn heel divers bij ouders, pedagogisch medewerkers en ook deskundigen hebben hier verschillende meningen over. De Korveltuin biedt beiden groepen aan. Mocht er plaats zijn, dan kan de ouder zelf aangeven naar wat voor groep de voorkeur uitgaat.

Verticale groep

Voordelen van een verticale groep kunnen zijn dat kinderen 4 jaar op 1 groep kunnen zitten. Het kind hoeft niet van de babygroep naar de peutergroep toe en ook als er eventueel een tweede kind in het gezin komt, kan het 2e kind naar dezelfde groep. Kleine kinderen hebben grote kinderen om tegenop te kijken en de ontwikkeling van af te kijken. Grote kinderen  hebben de kleine kinderen waar ze rekening mee moeten houden, waar ze ook weer heel veel van leren. Soms moet een baby heel even wachten als een peuter aan de beurt is, soms moet een peuter heel even wachten als de baby het flesje krijgt. Net een echt gezin.

Horizontale groep

Horizontaal heeft weer als voordeel dat kinderen met meer leeftijdsgenootjes zitten. In een horizontale groep kunnen de activiteiten beter kunnen aangepast worden aan de mogelijkheden van alle kinderen omdat er gelijkgestemden zitten. De groepsleiding kan goed inspelen op het ontwikkelingsniveau van de kinderen en specifiek ingaan op de behoeftes en interesses van de leeftijdsgroep. Het aanbod van activiteiten en spelmateriaal kan beter op de leeftijd van de kinderen worden afgestemd evenals de groepsregels. Er is een evenwichtig dagritme. Kinderen hebben vriendjes in dezelfde leeftijd en kunnen daardoor spelen op hun eigen niveau. In een aparte babygroep is rust, hygiëne en veiligheid beter te garanderen.

 

plattegrond_de_Korveltuin1

 

In het echt kijken?
Vraag nu een rondleiding aan

Deze website gebruikt cookies. Klik op OK indien u hiermee akkoord gaat. OK