Voeding en trakteren

Kinderen hebben goede voeding nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Op de BSO gebruiken we de broodmaaltijden in groepsverband. Er zijn vaste tafelmomenten waarbij de kinderen verschillende soorten voeding en drinken aangeboden krijgen. Binnen de BSO zitten de meest zelfstandige kinderen aan tafel zonder een directe begeleidster in hun nabijheid. Uiteraard is er van afstand wel toezicht, we willen de kinderen dit vertrouwen geven en hen leren om verantwoorde keuzes te maken tijdens het eetmoment. De kinderen die nog (net) niet zover zijn eten aan een tafel waar directe begeleiding geboden wordt vanuit de pedagogisch medewerker.

De kinderen krijgen eerst een boterham met hartig beleg en mogen vervolgens zelf kiezen voor een boterham met hartig of zoet beleg. Peuters kunnen ook kiezen voor een cracker of een rijstwafel. Onder hartig beleg verstaan wij: kaas, vegetarische smeerworst, kipfilet, rookvlees, smeerkaas, blueband spread, groente spread en kipgehakt. Pindakaas, stroop en jam zijn onze standaard aan zoet beleg. Daarnaast word er iedere dag één soort zoetbeleg toegevoegd. Hierbij kan je denken aan kokosbrood, gestampte muisjes of vruchtenhagel. Zodra kinderen zelf een boterham kunnen smeren mogen ze dit zelf doen met een plastic kindermes. Soms krijgen de kinderen iets extra’s als knakworstje, komkommer, stukje paprika, tomaat o.i.d. kinderen worden niet gedwongen maar wel gestimuleerd hun bord leeg te eten. De kinderen krijgen water of thee aangeboden tijdens het fruit eten, tijdens de lunch melk of sojamelk en tijdens het middagtussendoortje diksap.

Dieet en allergieën
Ouders zijn verantwoordelijk om de pedagogisch medewerker op de hoogte te stellen van diëten, allergieën of wensen m.b.t. voeding. Deze bijzonderheden/wensen worden tijdens het intakegesprek of tijdens een overdrachtsgesprek duidelijk besproken en beschreven op het intakeformulier.

Traktatie
Is uw kind jarig, dan is het erg leuk om te trakteren. Voor leuke en gezonde tips rondom gezond trakteren zijn er ideeën terug te vinden als u op de link op deze pagina klikt.

Ook respecteren wij speciale voedingswensen welke verband houden met geloofsovertuigingen of cultuur.

Tips voor gezonde traktaties: www.gezondtrakteren.nl
Back to Top